De Franse Bulldog

franse-bullen-home

De Franse buldog is een kleine stevige en gespierde hond. Kenmerkend zijn de redelijk platte en brede neus en de rechtop staande oren (vleermuisachtig). De staart is zeer kort en de vorm lijkt vaak op een komma. Er wordt nog wel eens beweerd dat deze bij de geboorte wordt gecoupeerd, dit is echter niet waar. Volgens de richtlijnen van het FCI moet het gewicht van Franse buldog tussen 8 tot 14 kg bedragen. Een volwassen mannetje weegt tegenwoordig echter veelal tussen de 14 en 18 kilo, soms zelfs meer. Ook de schofthoogte neemt toe.

 

Historie
Over de geschiedenis van de Franse buldog zijn de kynologen het niet eens. Het meest waarschijnlijke is dat de Franse buldog afstamt van de Engelse buldog. De Engelse buldog zou gekruist zijn met kleine Franse terriërs, zo is de Franse buldog aan zijn staande oren gekomen. Deze kleine buldoggen, die “Toy Bulldoggen” werden genoemd, werden gefokt rond Nottingham, Engeland. Ze waren populair bij arbeiders. Door werkloosheid in Engeland vestigden veel Engelse arbeiders zich in de 19e eeuw in Noordwest-Frankrijk, ze namen hun Toy Bulldoggen mee. Het ras werd in het begin van de 20e eeuw enorm populair in Zuid-Franse steden. Men gebruikte de Franse buldog voor gevechten tegen stieren in grote arena’s. Het ras werd in 1898 officieel erkend, als eerste in de Verenigde Staten.

mariekeknfr

Frans en Engels gaan prima samen

Kenmerken
De Franse buldog is vooral een gezelschapshond, hoewel de hond zeer waaks is. Een Franse buldog wordt ongeveer 10 à 14 jaar. Volgens de rasstandaard moet een Franse buldog een schouderhoogte hebben van 25 tot 35 cm. Ze hebben een dichte, glanzende korte vacht. De toegestane kleuren zijn: gestroomd, fawn en van deze twee kleuren de bonte variant (gestroomd-bont en fawn-bont). Volledig witte honden zijn ook toegestaan en vallen onder de bonte categorie.

 

De Franse buldog heeft een levendig karakter en is een mensenvriend. De hond kan meestal goed opschieten met kinderen. De buldog heeft vanwege zijn soms koppige karakter wel een consequente opvoeding nodig en ze kunnen onstuimig zijn. Als de hond goed opgevoed en gesocialiseerd wordt, gaat hij in het algemeen goed samen met andere huisdieren. Franse buldoggen zijn erg op hun baas gericht. Als de baas onvoldoende aandacht aan ze besteedt, kunnen ze jaloers reageren. Een Franse buldog is moedig, nieuwsgierig en zal een uitdaging met een (veel) grotere hond niet uit de weg gaan. Hij kan over het algemeen het beste overweg met andere (bul)dogachtigen: die begrijpen zijn lichaamstaal en gedrag het beste.

 

De Franse buldog is forsgebouwd en kan zijn warmte slecht kwijt. Het is daarom niet verstandig om de hond zware inspanningen te laten verrichten bij hoge temperaturen. De meeste Franse buldogs doen het bij warmte instinctief rustig aan.

frbulltekening

Als brachycephaal (kortsnuitig) ras hebben veel Franse buldogs ademhalingsproblemen en moeite met het reguleren van de lichaamstemperatuur. Sommige luchtvaartmaatschappijen vervoeren hierom geen Franse buldogs.

De ogen en gezichtsplooien vragen extra verzorgingsaandacht.

 

Bron: Wikipedia

Meer info over de Franse Bulldog: Hollandse Bulldoggen Club

Of: LICG, alles over de Franse Bulldog

 

Iedereen met liefde en passie voor de Bulldog is welkom bij onze Club. Bent u al lid? Vul onderstaande formulier in. Voor slechts € 15,- per jaar bent u lid van de gezelligste Bulldog Club van Nederland.

 

Share Button
Velden met een * zijn verplicht